Skip to content

Przewód pokarmowy

4 tygodnie ago

224 words

Przewód pokarmowy W przewodzie pokarmowym podczas gorączki występują liczne azytinościowe zaburzenia. Wydzielanie śliny jest przeważnie zmniejszone, a także. w związku z nadmiernym parowaniem, wydzielanie śluzu z błon śluzowych jamy ustnej jest upośledzone. Występuje więc suchość błon śluzowych jamy ustnej i języka, co sprzyja złuszczaniu się nabłonka i tworzeniu się nalotów na języku. Dołącza się do tego rozrastanie się brodawek językowych, gdyż suchy język ma utrudnione ruchy, i w związku z tym nie ścierają się brodawki. Łączy się z tym również rozwój znajdujących się w jamie ustnej rozmaitych bakterii i saprofitów, co wywołuje jeszcze większe naloty i może niekiedy doprowadzić do większych stanów zapalnych, utrudniających jeszcze bardziej wydzielanie śliny. Wszystkie te czynniki zwiększają istniejące już pragnienie z przegrzania i sprzyjają powstawaniu i rozwijaniu się pleśniawek i pękaniu i krwawieniu języka, co nadaje mu niekiedy barwę czarną. Prócz zaburzeń w wydzielaniu śliny widzimy w gorączce zaburzenia w wydzielaniu soku żołądkowego i w związku z tym złe tworzenie się sekretyny, która pobudza trzustkę do wydzielania, Z powodu tych zaburzeń chory gorączkujący traci łaknienie. [patrz też: usuwanie blizn potrądzikowych, certolizumab, asumin ]

Powiązane tematy z artykułem: asumin certolizumab usuwanie blizn potrądzikowych